Jaarverslag Oranjevereniging Empe 2013

Begin april is het programma voor 2013 bekend gemaakt met het uitgeven van het programma boekje. Maar voor de echte feestganger was het al eerder te lezen op de website van de Oranje vereniging.

De feesten in april stonden in het teken van de Troonswisseling.

Op vrijdag 26 april werden de Koningsspelen gehouden in de tent. Deze spelen werden landelijk gehouden en georganiseerd door de scholen.
Op vrijdagavond 26 april werd het feestweekend gestart met Sensatie Oranje. Het was een avond voor het hele gezin met Nederlandstalig muziek o.l.v. Total Eclipse. De meesten gasten waren oranje uitgedost en anders werden ze door de O.V.E. voorzien van een oranje boa of pet. Alle feestgangers genoten van deze gezellige avond.

Op zaterdagavond 27 april zorgde de 5 Brothers uit Groenlo voor een top avond in de tent. Met een volle tent was er veel feestvreugde waar iedereen lovend over was.

Zondag 28 april werd i.v.m. de Troonswisseling op 30 april het naar voren geschoven Emperfestival gehouden. Om 11.15 opende Burgemeester Joosten het festival en stonden de eerste artiesten klaar om op tet treden. Het thema was Oranje en de presentie was in handen van de voorzitter Jaap Weijenberg. Hij werd bijgestaan door 3 jury leden nl. Monique Klaasen, Liesan Vriezekolk en Marc Kalberg. Met 50 artiesten die 21 optredens verzorgden was het een leuk programma. Ook hadden de artiesten veel fans meegebracht. Het publiek werd vermaakt met zeer afwisselende dans en muziek. De jury werd nog getrakteerd op gehaktballetjes van de Koningin, maar ze lieten zich niet omkopen en kwamen tot de volgende uitslag.
In groep 1, 2 en 3 zijn Tim Stegerman, Nikki Eggink, Sven Eggink en Alyssa Ruiter eerste geworden met de Jungle dans van Sjon en Sheffrie.
In groep 4 en 5 is Manon Brink met De liefde van de man gaat door de maag van Ria Valk eerste geworden.
En in groep 6, 7 en 8 gingen Silke Dwars en Joanne Nieuwenhuis met de 1ste prijs naar huis. Zij deden de paarden Jump.

Voorafgaand aan de prijsuitreiking was er een optreden van de Voice Kids Sterren, Amy en Serena. Dit was erg leuk voor de kinderen. Ook konden de kinderen zich laten schminken. Aangezien er geen optredens van volwassenen waren werd de middag afgesloten met het zingen van het Koningslied door Amy en Serena en alle kinderen. Dit zingen maakte bij een groep mensen wel wat los zodat er spontaan een koor van 20 man werd gevormd die dit lied gingen oefenen om het op Koninginnedag ten gehore te brengen.

Dinsdag 30 april- Koninginnedag- dag van de Troonswisseling.


Vanaf 13.30 uur was de tent open en stond de koffie met oranje soezen klaar. Zeker 100 gasten hebben gezamenlijk de inhuldiging op een groot beeldscherm gekeken. Om half vier na de inhuldiging stroomden massaal kinderen met hun ouders binnen om een ballon op halen voor de ballonnen wedstrijd. Gezamenlijk werd vertrokken naar het grasveldje tegen over het Oortveld waar de ballonnen werden opgelaten en trok de burgemeester samen met alle kinderen een groot oranje doek opzij, waardoor een koningslinde werd onthuld. Door de leerlingen van de J.H. Isingsschool waren tekeningen gemaakt en die zijn in een koker bij de boom begraven nadat de burgemeester zijn handtekening op de koker had gezet. Erelid Gert te Kampe kreeg een gieter uitgereikt , zodat hij de boom af en toe wat water kan geven in droge tijden. Na deze plechtigheid keerde iedereen terug naar de tent en stond er een oranjebittertje klaar om te toosten op de nieuwe Koning. Voor de jeugd was er een mooie beker met ranja, die ze mochten houden als aandenken.

De laatste Koninginnedag in Empe werd 's avonds afgesloten met m.m.v. Hooked on Red. Rond 11.00 uur bracht het spontaan gevormde koor het koningslied ten tonele. Het was een schitterend in elkaar gezette playback act waardoor er in de tent even een kippenvel moment was. Zo blijkt maar weer dat de samenhorigheid in Empe groot is.

Oranje feest 9 en 10 augustus.

Op vrijdagmiddag 9 augustus hebben 99 jeugdleden weer een spannende survival door het schoolbos gemaakt. Er werd weer veel geklommen en omdat de waterstand in de beek erg laag was, was ook de duiker onder de weg in het parcours opgenomen. Gebukt moesten de kinderen er door heen en door het kleine laagje water werden de voeten al een beetje nat. Bij de volgende hindernis de vijver, mochten ze met een vlot de oversteek maken of zwemmen. Zwemmen ging sneller dus bijna alle deelnemers namen een sprong en zwommen naar de overkant. Aan het eind van het parcours stond een glas drinken klaar en tot slot werd iedereen beloond een prijs uitgezocht van de overvolle tafel met speelgoed e.d.

De winnaars waren:
Bij groep 1 en 2: Alyssa ruiter, Nikki Eggink en Tim Stegerman.
Bij groep 3 en 4: Pien Klumpert en Julia Vredenberg.
Bij groep 5 en 6: Wieger Hunnekink en Rens Witteveen.
Bij groep 7 en 8: Bas Pasman en Bram Bleumink
Bij 12-16 jaar: Niels reinders.

Ook werden de prijzen uitgereikt van de ballonnen wedstrijd in April. Eerste was Diek van de Brink. Zijn ballon was gevonden in Kalbe in Duitsland, een reis van 307.2 km. Tweede was Niek Eggink met 270,2 km. en derde was Nikki Eggink met 270,0 km. beide ballonnen werden gevonden in de buurt van Bremen in Duitsland. Totaal zij er 5 kaartjes terug gestuurd van de ca. 150.

Voor verder vermaak was er een gratis draai- en zweefmolen en voor de grotere de botsauto's. Ook had Monica weer veel verassingen in haar grabbelton.

De eerst dag van het Oranjefeest werd afgesloten met een optreden van de coverband Trigger . Zij wisten de aanwezige gasten goed te vermaken.

Op Zaterdagmorgen 10 augustus stond het oranje feest in het teken van vogelschieten. Omdat het dit jaar voor de vijftigste keer was werd het programma gestart met een ontbijt voor alle oud schutterskoningen en koninginnen van Empe. Daarna streden zij om de titel keizer(in) van Empe. Johan Weijenberg, koning in 1968 en 1988 loste als het eerste van de 24 deelnemers het schot bij het keizer schieten. En het laatste schot, schot 145 was voor Erik Nieuwenhuis, koning in 2005, waardoor hij de titel Schutterskeizer van Empe kreeg.

Bij het traditionele vogelschieten werd het eerste schot gelost door de schutterskoning van 2012 , Ben Fransen. Na een spannende strijd tussen de 150 deelnemers was het Waander Zuetenhorst die na 538 schoten de vogel eraf schoot. Een koningin werd geregeld en de huldiging kon beginnen.
Overige prijzen: het ei voor Gert te Kampe ; de bal voor Wilco Bensink ; de kop voor Dennis Koopman ; hals voor Andre Massink; linke vleugel voor Rinus van Raay; rechter vleugel voor Marlon Vriezekolk en de staart voor Dinant van de Brink.

Bij de jeugd deden 28 schutters mee en werd Chrisanne Raben na 239 schoten jeugdschutterskoningin van Empe. Zij koos Sven Gerritsen als Koning.
Overige prijzen: de kop voor Harm jan Raben ; de linker vleugel en staart voor Pieter Westhoff en de rechter vleugel voor Sven Gerritsen.

Ben Wagenaar en Guido van Heuvelen zorgden voor de muzikale omlijsting van het zaterdagprogramma. Binnen in de tent werd een gezellig feestje gebouwd en buiten was er voor de waaghalzen mogelijk om een ritje op een Rodeo stier te maken. Voor de aller kleinsten was er een zandbak en er kon nog worden buikgeschoven.

's Avond deed De Perfect show band zijn naam eer aan en sloot het Oranjefeest af met een geweldige show.

Tot slot van dit feestjaar was er op 15 september een gezellige middag in de schuur bij fam. Slijkhuis op de Klei voor alle bestuursleden, ereleden en vrijwilligers met aanhang. Na de koffie en soesjes werd er in groepen een speurtocht gelopen met opdrachten met vooral veel foto's die tot leuke discussies leiden. Ook werden er letters verzameld waarvan een woord moest worden gevormd, dus dat werd bij terugkomst nog even puzzelen. Vervolgens stond er een heerlijk hapjes buffet klaar en werd nog genoten van een drankje.

2013 was een mooi jaar voor de Oranje vereniging Empe. Alle festiviteiten werden goed bezocht ondanks dat de feesten in vakanties plaats vonden, maar wat vooral op viel was de geweldige sfeer tijdens alle feesten waardoor iedereen vrolijk naar huis ging.

Het aantal leden is op dit moment 1513, dat zijn er 4 meer dan vorig jaar.